Пушена сьомка в сауна

Финландска кухня

Чували ли сте за пушена сьомга, която се приготвя директно в ......... сауната? Ако не сте, значи не сте се интересували много от гозбите във Финландия. Тази приготвена в сауна пушена сьомга е „черешката на тортата” във финландската кухня. Деликатесът се състои от тънки филета прясна сьомга. Преди да се сготви, сьомгата се овкусява с изстискания сок на един лимон, поръсва се с малко сол и черен пипер. Парчетата филе се поставят между тънки и дълги резени бекон, а всичко това се покрива с парчета от бяла риба или пилешко. Добавя се лук, нарязан на шайби и цялото месо се навива на руло и се поставя в кухненска мрежа. Слага се в сауната за 5-6 часа при температура 80-90 °С.

 

Финландия - простичка, но вкусна храна. Използват се продукти с много добро качество и затова вкусът и ароматът им не се заглушават с прекомерно много подправки. За да засищат повече ястията, те се подсилват с мазнини и захар, така студът е по-поносим. Рибата от морето и многобройните ледникови езера винаги е добре дошла на трапезата на финландеца. В горите има дивеч, който внася разнообразие в готвенето. Традиционно ястие е калакуко – рибен пирог от ръжено брашно, който се приготвя цели 6 часа. Финландия е страната на тъмния хляб и на различните малки хрупкави хлебчета. Много популярни във Финландия са кренвиршите и наденичките. Съчетани със студена бира, те са неотменима част от друго национално удоволствие - сауната.




{START_COUNTER}