Финландски национални ястия

Финландски национални ястия рядко се приготвят в чужбина.

Финландците никога не са били особено богати, а за реколтата си винаги са се трудили здравата. Рибата от морето (основно херинга) и многобройните ледникови езера (предимно сьомга и пъстърва) е винаги добре дошла на трапезата на финландеца. В горите има и дивеч, който внася разнообразие на трапезата.

Съвременната финландска градска кухня по нищо не се отличава от европейската, но в селата хората са по-консервативни и днес все още има селища, в които хората си приготвят техните собствени ястия и хляб. Финландия е страната на тъмния хляб и на различните малки хрупкави хлебчета. От Швеция и Русия идва страстта към тестените сладкиши. Лапландия внася своя дял с еленово месо, сьомга, домашни сирена и горски плодове.
Финландската кухня има общи черти и със съседната карелска, както и с тази на другите угрофински народи. Картофите и ръженото брашно са много разпространени в този регион. От ръжено брашно и риба се прави прочутият пирог “Kalakukko”, който се пече цели шест часа. Карелските пирожки са с тънка ръжена коричка, пълнеж от ориз и по форма приличат на мокасини.
От млечните храни много известна е виили – кисело-сладък млечен продукт, който се консумира суров или в десерти.
Много популярни във Финландия са кренвиршите и наденичките. Съчетани със студената бира, те са неотменима част от друго национално удоволствие – сауната.

Хайверът се яде със сметана и ситно нарязан лук. Най-любимата риба е сьомгата, която се сервира сурова, солена или пушена. Тук опушването е много стар метод за приготвяне и консервиране на храна. Фаворити са също месото от елен, овнешко и шунка от свински бут.От напитките най-разпространени са водката и джинът, от безалкохолните – кафето.Там се произвежда прочутата финландска водка, изнасяна за и обичана в цял свят.





{START_COUNTER}