Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Финландски рибен пай Калекуко

Финландски рибен пай Калекуко

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k69k
Финландски рибен пай Калекуко1 / 2
27/11/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Никулденският шаран има сериозна конкуренция за почетно място на трапезата ни и сърцето ни в лицето на този финландски рибен пай"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 грама ръжено
  • брашно - 200 грама пшенично
  • вода - 1 чаша
  • масло - 1.5 с.л.
  • риба - 800 г филе
  • бекон - 200 г
  • лук - 1 - 2 броя
  • сметана - 40 мл
  • яйца - 1 жълтък
  • черен пипер - смлян, на вкус
  • мас - свинска
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В брашното постепенно се изсипва чаша вода, добавя се масло, сол и се замесва постепенно. Разделя са на две половини и се оставя 30 минути на хладно място.

Беконът се нарязва на кубчета и се запържва с нарязания на ситно лук. Тогава се прави кайма от смилането на рибата със запържения лук с бекон.

Към каймата се добавят сметана, сол и черен пипер. Така приготвената плънка се изсипва върху единия блат. Покрива се плътно с втория и се притискат леко краищата.

Тук трябва да се прояви малко творчество - с остър нож изрежете покрай плънката формата на риба. По възможност направете отгоре лека украса, която наподобява повърхността на риба.

Готовият рибен пай сложете в тава с хартия за печене и намажете с разбит жълтък. Финландският рибен пай Калекуко (Kalakukkos) се пече в слабо загряна фурна за около 3 часа.

От време на време трябва да мажете рибния пай със свинска мас. При поднасяне на парчетата пай, се поливат с малко разтопено масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
41
30
21
10
Дай твоята оценка: