Начало / Статии / Статии - Финландия

Ресторант Савой - принос към дизайна, историята и финландската кухня

Автор

/



Три неща обясняват защо „Савой“ е един от най-важните ресторанти във Финландия. Първо, неговото много красиво и елегантно оформление, проектирано през 1937 г. от Алвар Аалто (1898–1976), един от най-известните синове на Финландия.

Той проектира всичко – от сервизните помещения до закрепването на лампите. Второ, той е бил любимото свърталище на обичания „Марски“, почитания национален герой Карл Густав Манерхайм – архитекта на финландската независимост и президент на първата република от 1944 до 1946 г. Вървете по неговите стъпки и поръчайте любимия му коктейл – „Марски Риипи“ (шнапс, приготвен от водка, аквавит, сух вермут и сух джин – познат из цяла Финландия като „Марски“, за който казват, че бил консумиран в големи количества от генерала в онези времена на изпитания).


Той обичал също vorschmack, яхния от мляно говеждо и овнешко месо с накълцана херинга, която е къкрила два дни и се сервира с пюре от картофи, туршии, червено цвекло за салата и сметана. Днес тя е традиционно национално ястие, чиято рецепта според някои е измислена от самия Манерхайм; заради него (ето причина № 3) „Савой“ е все още смятан за най-добрият ресторант по тези места.

Вечерящите, които са хвърлили око на прочутата ресторантска ваза за цветя със свободна форма, ще бъдат щастливи да узнаят, че близкият магазин „Артек“ е известен заради продаваните в него мебели, керамика и други вещи, проектирани от Аалто.

Но за да разберете широтата на гения на Аалто и неговото влияние като пътеводна звезда на скандинавския дизайн през ХХ в., посетете „Финландиатало“ (Финландската зала). Завършена през 1971 г., тя е главната концертна зала на Финландия, а най-старият симфоничен оркестър в Скандинавия свири тук от септември до май.

Къде: ресторант „Савой“, Хелзинки.
 

>
18 февруари 2011 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

Забележителности наоколо

Избрани оферти