Ябълки с ризлинг
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Накиснете стафидите в ром или вода за 30 минути.
2. Обелете и издълбайте вътрешността на ябълките. Може да ги издълбаете с помощта на остро ножче или със специален уред. Отрежете тънко кръгче от дъното им, за да могат да стоят изправени и ги подредете в дълбока тавичка.
3. Смесете канелата, захарта, филираните бадеми и прецедените стафиди. Напълнете ябълките със сместа. Залейте ги с виното и ги печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути.
4. За ваниловия сос в купичка разбъркайте жълтъците с половината захар и малко прясно мляко. Останалото мляко сложете в тенджерка заедно със сметаната, останалата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом сместа заври, добавете малко от нея при жълтъците и лазбъркайте. Пресипете жълтъците в тенджерката и бъркайте с помощта на тел, докато крема се сгъсти, около 5 минути.
5. Поставете печена ябълка в чиния и я залейте цялата с леко топъл ванилов сос.
2. Обелете и издълбайте вътрешността на ябълките. Може да ги издълбаете с помощта на остро ножче или със специален уред. Отрежете тънко кръгче от дъното им, за да могат да стоят изправени и ги подредете в дълбока тавичка.
3. Смесете канелата, захарта, филираните бадеми и прецедените стафиди. Напълнете ябълките със сместа. Залейте ги с виното и ги печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути.
4. За ваниловия сос в купичка разбъркайте жълтъците с половината захар и малко прясно мляко. Останалото мляко сложете в тенджерка заедно със сметаната, останалата захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом сместа заври, добавете малко от нея при жълтъците и лазбъркайте. Пресипете жълтъците в тенджерката и бъркайте с помощта на тел, докато крема се сгъсти, около 5 минути.
5. Поставете печена ябълка в чиния и я залейте цялата с леко топъл ванилов сос.
Продукти
- За ябълките:40 г стафиди 100 мл ром 4 големи ябълки 50 г филирани бадеми 20 г кафява захар щипка канела 750 мл вино РизлингЗа ваниловия сос:210 мл течна сметана 90 мл прясно мляко 60 г захар 3 жълтъка 1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери