Зееландски маслени близалки
1. В тенджерка сипете водата и двата вида захар. Бъркайте докато сместа кипне.
2. Добавете маслото и оцета. Измерете температурата на сиропа. Щом тя е 135 градуса, дръпнете тенджерката.
3. Изсипете сместа върху силиконова подложка или върху мраморен плат, намазан с малко олио. Оставете сместа да се разстеле сама и да изстине леко.
4. Сложете си ръкавици преди да започнете да работите със захарната маса. Първо, с помощта на подложката, сгънете захарната маса на две, на четири, отново на две. Започнете да я месите с ръце, като я прегъвате, оформяте на руло, отново я омесвате.
5. След това започнете да теглите сместа. Издължавате я, сгъвате я на две, пак я издължавате, сгъвате. Направете това поне 20 пъти. Сместа трябва да стане жилава и лъскава.
6. Накрая поставете изтънената смес на плота, притиснете я с  една ръка, а с другата издърпвайте от нея тънка лента. Много бързо, с помощта на ножица, нарежете сместа, откъм тънкия край, на парченца. Щом нарежете тънката част, изтегляте отново и режете.
7. В купа смесете пудрата захар и нишестето. Сложете близалките в купата и ги овалйте в сместа. Поднесете близалките към кафе или чай или просто ги пуснете в напитката си.

Продукти

  • 150 мл вода 240 г тъмнокафява захар 260 г бяла захар 90 г масло 10 мл оцет щипка сол 2 с.л. пудра захар 2 с.л. царевично нишесте

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички