Традиционно ястие Сяря

vladimir Petrovskivladimir Petrovski
Новак
46110486
Традиционно ястие Сяря1 / 2
08/02/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
540 мин.
Общо
600 мин.

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 500 г за порция
  • картофи - 4 картофа за порция, пресни
  • морска сол - за поръсване
  • подправки - за агнешко месо
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е традиционно финландско ястие от агнешко или овче месо, което се приготвя повече от 1000 години по специална поръчка на клиента.

Месото се слага да се пече в брезово корито, което е престояло в солена вода 10 дена. Ако има пукнатини, то те се запълват с тесто.

Месото се осолява с морска сол и се оставя така на студено за 3-4 дена, след което се измива с топла вода. Слага се в коритото и се пече, докато самото месо започне да отделя мазнина. Изважда се от коритото.

В мазнината разпределяме картофите, които могат да са сурови или предварително да са сварени до полуготовност.

Отгоре слагаме порциите агнешко или овче месо, без да се соли или да се подправя с каквито и да било подправки.

Ястието се пече на пещ или във фурна за печене на хляб - 9 часа, като температурата не бива да е много висока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: