Рецепти от финландската национална кухня. Кулинарно турне във Финландия. Национални ястия на Финландия

Традиционната финландска кухня е подобна на тази в повечето северни страни. Това е доста просто и задоволително, което е много важно за студените ширини. Повечето национални ястия на Финландия съдържат, разбира се, риба. И езеро, и море. А това означава, че можете да се насладите на сьомга, херинга, бяла риба и пъстърва в повечето ресторанти в страната.

Те също обичат месото от елен и лос, често подправено с гъби, боровинки и боровинки. Между другото, от горски плодове се приготвят сосове, конфитюри, желета, гарнитури.

Събрахме няколко финландски ястия за вас и ви съветваме да ги опитате.

Калакуко- Финландски национален рибен пай с бекон, изпечен в ръжено тесто. Прилича на ръжен хляб. Това е обилна и вкусна закуска.

Зърнени колбасие обилно финландско ястие, което често се сервира с накиснати червени боровинки. Това плътно ястие се приготвя от ориз или перлен ечемик.

Рагу на карелски- задължително смесва телешко, свинско и агнешко месо. В някои случаи тук идва и еленско или лосово месо.


Сурова риба от ценни породи, приготвена на сухо пикантна марината. Те го служат като студено предястиепод сос от копър-горчица, с карелски пайове, върху ръжен хляб или с варени картофи.

Калалаатико- традиционно второ ястие, което се приготвя от популярни в страната картофи със задължителна херинга. Задушават се заедно, подправят се със соса.

Калайкетто- това ястие може да се нарече млечно ухо, поне използва мляко и риба.


Myammi- това е каша. И го готвят от ръжено брашнои малц с добавени сол и захар. Качамакът се пече дълго време във фурната. В резултат на това има много малко калории. Но го яжте със сметана, захар или ванилов крем.

Напитките във Финландия не са особено разнообразни. Докато не опитате бирата. Тук е обичан, ценен и уважаван. Това означава, че просто няма да намерите лоша бира, а след като опитате добра бира, няма да я забравите. И, разбира се, в студа северна странаТе обичат кафе и между другото знаят как да го направят.

Във Финландия всички туристи имат безпрецедентен апетит. Първо, след каране на ски или туризъм в гората, наистина искам да ям. Второ, в студена страна самото тяло дава сигнал, че би било хубаво да ядете нещо топло и висококалорично.

И трето, финландските традиционни ястия са прости и вкусни в същото време - било то печена риба, колбаси на скара или ефирен кокканела.

Какво да опитате във Финландия от храна, ако ще посетите тази страна с дете? В нашата статия ще намерите описание на ястия, подходящи за детска маса. Но сега нека отворим завесата на тайната: много рецепти Финландска кухняможете да вземете назаем за семеен празник.

Характеристики на кухнята

Кулинарните традиции на Финландия са подобни на традициите на скандинавските страни. Използва се всичко богато на местната природа: риба, месо, гъби, горски плодове.

Тук рибите са на особена почит. Яде се всеки ден - съветваме ви да опитате скумрия, бяла риба, михалица, кафява пъстърва, рипуха. Рибата не се пържи, а се вари или пече, като се добавя мляко или сметана. Същото важи и за месото: най-често се приготвя във фурната. Може да се използва в едно ястие различни видовемесо.

Във финландската национална кухня има малко зеленчукови ястия., но на празниците е обичайно да се готвят зеленчукови гювечи.

Финландците имат голяма привързаност към картофите и тук рядко се отдават на трикове, задоволявайки се с обикновено картофено пюре. За украса на масата тук се приготвя яхния от горски гъби, най-често от лисички.

интересно, бял хлябвъв Финландия е много по-малко вкусно от черното. В страната има много разновидности на черен хляб и той се пече предимно от ръжено брашно.

Ръженото брашно е част от много традиционни ястия, например великденска храна mämmi.

И ето още една особеност на финландската кухня: рецептите за традиционни ястия не са се променили от векове. Преди векове жителите на този регион са предпочитали висококалорична храна, за да оцелеят в студа и липсата на слънце.

Сега не е нужно да ядете толкова обилно (ски екипировката ви спасява от студа, а изкуственото осветление от полярната нощ), но опитайте стари съдовевинаги интересно.

Национални ястия на Финландия

Основните ястия на финландската кухня може би трябва да се наричат ​​рибни ястия. Нито едно ястие не е пълно без тях.

Мати- хайвер сладководни рибиподправени с пресен лук и сметана. За този деликатес можете да отидете не в ресторант, а в магазин: популярна закуска се продава навсякъде.

Граавилохи- пъстърва, сьомга или бяла риба в суха пикантна марината. Звучи просто, но това ястие е невероятно вкусно. Рибните резени върху ръжен хляб или карелски пай изглеждат направо сладки.

Розоли- салата, която едновременно прилича на винегрет и херинга под кожено палто. Салатата се смесва от варени картофи, моркови, цвекло, ябълки, кисели краставички и херинга (понякога аншоа). Розоли се залива със заквасена сметана.

Също толкова често, на въпрос за кухнята на Финландия - "Какво да опитате?" - отговор: еленско месо. Месото от северен елен се пържи, пече, пуши, суши.

Поронкаристис- сушено еленско месо. Сухото месо не винаги се отхапва лесно, но сушените еленски филийки в картофено-оризова супа са истинско удоволствие.

Поронпаисти- пържено еленско месо. Месото се сервира със сос от червени боровинки, боровинки или боровинки, картофено пюре и моркови.

Възможно ли е да комбинирате месо и риба в едно ястие? Сред ястията на Финландия има следното: в еленското филе се прави разрез, там се поставят парчета леко осолена или пушена сьомга и се пекат.

Супи

Супите във Финландия са горещи и богати. Най-често срещаният вариант е супа с рибен бульон.

  • lohikeittoили Калакейто- супа от сьомга с картофи и мляко.
  • Климписопа - рибена супас кнедли.
  • Хернекайто - грахова супа.
  • Валкосипули-курпицасопа- тиквено-чеснова супа крутони. то най-доброто лекарствоза профилактика на настинки.

Деликатес е и супата от еленови кости. Концентрираният бульон затопля добре и укрепва силата през студения сезон и специален вкусдават му се плодове от хвойна.

Основни ястия

След супа във Финландия ядат месо или риба с гарнитура от зеленчуци.

  • Майто калакейто- риба, задушена в мляко. Ястието е подходящо дори за дете, тъй като за приготвянето му се използват само риба, мляко, масло и сол.
  • Питипана- задушени картофис месо или колбаси. Това ястие е подправено с черен пипер, така че може да бъде пикантно. Ако детето не отказва картофи с херинга, предложете му финландската версия на това ястие - основните съставки се пекат във фурната.

Пятипана

Какво да ям

Децата не винаги обичат да седят на масата. Предлагаме няколко ястия, с които детето може да се справи за броени минути.

  • Паннукаку- огромни палачинки, изпечени във фурната. Те приличат на слънцето, което толкова липсва през зимата в северната страна.
  • Карджаланпийраккъ, или карелски пай - отворен пайот ръжено брашно с плънка от картофи, ориз или моркови. Ако трябва да нахраните неспокойно дете, просто пъхнете този деликатес в ръката му.
  • Талви- картофена торта и най-гениалният вариант за разядка. Златните питки трябва да се ядат веднага щом се извадят от фурната. За да станат талви още по-вкусни, те могат да се поръсят с настърган кашкавал или да се полеят със заквасена сметана.

За по-големи деца предложете пай с гъби - за приготвянето му се използват лисички, които са богати в горите на Финландия.

И е невъзможно да не споменем колбаси, печени на открит огън. Изглежда, че това ястие не може да се припише на традиционните ястия на Финландия - но трябва да отидете в един от финландските ски курорти и след ски да опитате такава наденица, изпечена на огън точно сред снежните преспи: невероятно вкусно!

Коледна храна във Финландия

На Бъдни вечер финландците слагат различни ястия на масата, но има и набор от ястия, които се приготвят във всеки дом.

Кинку- сочна печена шунка, основната украса на масата и едно от традиционните ястия във Финландия по Коледа. Месото се сервира с рутабага, морков или картофена запеканка. Често се приготвя салата Розоли.

Калакуко- затворен рибен пай, друго традиционно коледно ястие във Финландия. Пълнежът за калакуко е риба репка. Най-доброто рибни пайовепечени в Лейк Дистрикт, така че ако сте на почивка в Тахко, не пропускайте да опитате местния деликатес.

Също във Финландия за празника се пече специален коледен хляб с кимион и портокалова кора. А за десерт се сервират сладки сладкиши: Йоулутортут- Коледни звезди; Пипаркакут- меденки.

Глоги- Финландско греяно вино, което се сервира с бисквити. За децата глеговете се правят от сок от червена боровинка.

Риисипууро- сладка оризова кашас бадеми. Това е националното ястие на финландската кухня, което се яде на Коледа. Такава каша се готви от съпругата на Дядо Коледа в село Дядо Коледа и всички домакини в страната. В riisipuuro има само една бадемова ядка: който я получи, се смята за късметлия през новата година.

Десерти за млади любители на сладкото

Ако си поставите задачата да опитате всички финландски сладкиши, тогава дегустацията ще отнеме много време.

  • Корвапуусти- меки кифличкис канела, едно от най-популярните национални ястия на Финландия. Тези кифли дори имат свой празник, който се празнува на 4 октомври.
  • Runebergintorttu, или сладкиши Runeberg - деликатни пирамиди със сладко, които се пекат в чест на рождения ден на финландския поет Йохан Рунеберг. Този сладкиш можете да опитате през февруари.
  • Мами- вид каша от ръжено брашно и малц, която се подправя със захар и се залива със сметана. Мама е подготвена за Великден.
  • Типпалеиват- хрупкави бисквити, познати у нас като "храст".

През юли-септември е време за традиционните национална кухняФинландия горски пайове: боровинковият пай е особено вкусен, но и боровинковият пай е много добър.

А Финландия е невъзможно да си представим без шоколад Fazer, сладкиши от сладък корен и сладко от боровинки. Тези сладкиши имат свой собствен плюс: те могат да бъдат опитани по време на пътуване и закупени като сувенир за роднини и приятели.

В допълнение към сладкиши от женско биле, сладкиши от салмиак могат да бъдат донесени от Финландия - черните желирани диаманти имат необичаен, сладко-солен вкус.


Напитки за деца

Най-популярната напитка в страната е кафето. Kahvi се приготвя насипно и се сервира без никакви добавки. Но почти толкова често финландците пият мляко: с него започва деня във всяко финландско семейство.

  • viili- ферментирал млечен продукт, който прилича на кисело мляко. Виили с шепа пресни горски плодовеможе да се предложи на децата за следобедна закуска.
  • Сима- подобна на квас напитка от лимон и тъмен мед. Приготвя се само през пролетта.
  • Идва лятното време ягодоплодни напитки.
  • КиселиСъщо така лятна напитка. Това е добре познато желе, което може да бъде течно (за пиене) или гъсто за ядене с лъжица.

Къде да опитате национална кухня

Има невероятен брой ресторанти, предлагащи традиционни финландски ястия. Те са и в столицата, и в района на езерото, и в ски курортите.

На туристически места в менюто през цялата годинаима месни и рибни деликатеси, но в ресторантите, където местните обядват и вечерят, всичко е малко по-различно.

Финландската кухня е сезонна. През зимата те залагат на мазна риба, през пролетта и началото на лятото - на първите зеленчуци, след това идва времето за горски плодове и пайове с гъби, а през есента в менюто се появяват дивечови ястия.

Порциите във финландските ресторанти обикновено са огромни, така че често можете да се ограничите само до супа или второ ястие.

Що се отнася до десертите, те трябва да бъдат отделени в отделно хранене и да се отправят към сладкарницата. Най-старото кафене във Финландия, Ekberg, третира гостите с най-пресните сладкиши от ранна сутрин (тук можете също да закусите обилно).

Огромен брой сладкиши ще зарадват кафенето Fazer, кафенето Think Corner на университета в Хелзинки и кафенетата на Robert's.

С какво да храним дете

Финландската кухня е доста подходяща за деца, които вече ядат от маса за възрастни. Тук има малко пикантни, пикантни ястия, освен че питти пана може да бъде щедро поръсена с черен пипер.

Трябва да се внимава само ако детето има непоносимост към лактоза. Много финландски ястия се приготвят с мляко или сметана - нека вкусна хрананяма да нарани никого.

В големите градове и в най-добрите курорти във Финландия можете да намерите семейни ресторантикъдето на децата ще бъде предложено специално меню, включващо ястия без лактоза и глутен. Примери за такива ресторанти са La Famiglia в Хелзинки, Huviretki и Näsinneula в Тампере, Ravintola Parempi в Лапеенранта.

Във всяко заведение за хранене, където няма детско меню, за детето, по ваше желание, ще приготвят картофено пюре, бульон, бъркани яйца без мляко. Можете също така да намерите ястия за деца в ресторанти, предлагащи бюфет (тук го наричат ​​"бюфет").

Но асортиментът на бюфета трябва да бъде внимателно проучен - може да се окаже, че е бързо хранене, мазни или пикантни ястия. Ако бебето се нуждае от специално хранене, вземете храна със себе си и помолете да го затоплите - никъде няма да ви бъде отказана такава помощ.

Супермаркетите за хранителни стоки във Финландия ще ви предложат всичко, от което се нуждаете самостоятелно готвенехрана. Зеленчуци, зърнени храни, месо, риба, млечни продукти са представени в изобилие, а качеството им винаги е на върха.

В страната можете да намерите продукти, обозначени с luomu („щадящи околната среда“). И това не е рекламен трик: зеленчуците, хлябът, млякото с такава маркировка отговарят на изискванията на ЕС за използване на органични суровини. Можете също така лесно да намерите диетични храни: млечни продукти без лактоза, зърнени храни без глутен, сладкиши без захар.

Храна за най-малките пътешественици има във всеки супермаркет. На рафтовете, освен продукти на световно известни производители, има и детска хранаФинландски марки: Piltti, Semper, Muksu, Valio.

Остава да добавим само едно нещо: „Hyvää ruokahalua! Приятен апетит!" След хубавото хапване на душата е топло, дори когато навън е студено.

Ако студът не ви плаши, подарете си зимна ваканция. Колекцията Kidpassage съдържа цялата информация за - почивка с цялото семейство в снежната земя, в родината на Дядо Коледа.

Националната кухня на Финландия е известна със своята оригиналност. Създаден е в суров северен климат. Следователно, тя се основава на прости и обилни ястия. Днешната статия представя интересна селекция от рецепти за финландска кухня.

Основни функции

За разлика от повечето народи, живеещи в северните райони, финландците предпочитат така наречената студена маса. Менюто им е базирано на различни сандвичи, снаксове, сирена, извара, шунка, зеленчуци и варени яйца.

За обяд финландците винаги ядат супи и основни ястия, а през останалото време се справят със закуски. Със сигурност почивни дниприготвят месни, извара или зеленчукови гювечи. Много ястия от финландската национална кухня съдържат горски плодове и гъби, които растат в местните гори.

Коренното население обича черния хляб и с удоволствие пече всякакви продукти от ръжено брашно. В някои региони на страната е обичайно да се сервират карелски порти на масата. Това е една от разновидностите на хляба, приготвена според специална рецептаи играе ролята на вид лакомство, което гостите винаги носят в къщата.

Що се отнася до напитките, кафето и бирата са особено популярни сред местните. Последният често се приготвя домашно с вода, захар, малтоза и мая.

Салата Розоли

Това интересно предястие много прилича на руския винегрет. Но за разлика от последния, той се приготвя не от варено, а от кисело цвекло. За да създадете салатата, с която е известна финландската кухня, ще ви трябва:

  • 3 моркови;
  • 4 цвекло;
  • 5 средни картофа;
  • крушка лук;
  • няколко сладки и кисели ябълки;
  • 2 мариновани краставици;
  • 2 големи лъжици винен оцет;
  • сол и бял смлян пипер.

Тъй като тази рецепта за финландска национална кухня предвижда дресинг, допълнително ще трябва да добавите към горния списък:

  • 2 супени лъжици сок от цвекло;
  • 200 милилитра сметана;
  • ½ чаена лъжичка захар;
  • сол и бял смлян пипер (на вкус).

Измитите зеленчуци се варят отделно до готовност в кората. След това се охлаждат, почистват и нарязват на кубчета. Цвеклото се поставя в отделна купа, излива се винен оцети мариновайте поне осем часа. След това се смесва с останалите сварени зеленчуци. Там също се добавят резени кисели краставици, резени ябълка и нарязан лук. Всичко това се посолява, овкусява и се разбърква. Готовата салата се сервира отделно от дресинга, който е от разбита сметана, захар, подправки и една чаена лъжичка марината, останала от цвеклото.

Финландска салата с гъби

Това лесно за приготвяне предястие със сигурност ще се хареса на любителите на пикантна, умерено солена храна. За да го създадете ще ви трябва:

  • голям лук;
  • половин килограм осолени гъби.

Тъй като тази финландска рецепта включва използването на специален сос, уверете се, че имате под ръка в точното време:

  • 2 големи лъжици лимонов сок;
  • 200 грама сметана;
  • ½ голяма лъжица захар;
  • смлян бял пипер.

Гъбите се накисват студена вода, нарязани и смесени с наситнения лук. Готовата салата се овкусява със сос от лимонов сок, сметана, черен пипер и захар. Всичко се разбърква добре и се сервира.

Финландски със сьомга

Това много вкусно и задоволително първо ястие е идеално за тези, които живеят в страни със студен климат. основна характеристика това ястиенационалната финландска кухня не е дори необичайна комбинацияпродукти, но че сварената супа се сервира на масата един ден след варенето. За да го създадете ще ви трябва:

  • 350 грама филе от сьомга и цялата му глава;
  • 2 литра вода;
  • морков;
  • 60 грама масло;
  • крушка;
  • 3 средни картофа;
  • праз;
  • 200 милилитра тежка сметана;
  • 6 грах бахар;
  • сол, малко брашно и копър.

Измитата и почистена рибена глава се залива с вода и се изпраща на огъня. Щом течността в тенджерата заври, внимателно се отстранява образувалата се пяна и в нея се потапят целите лук, картофи и грах.След двайсетина минути бульонът се прецежда и се връща на котлона. След това към него се добавят сварено картофено пюре и запържени зеленчуци (моркови и праз). Веднага след това в бъдещата супа се поставят двете останали грудки от кореноплодни растения и дресинг, приготвен от брашно, сметана и половин чаша горещ бульон. Малко преди да изключите огъня, нарязаното филе от сьомга се изпраща в общ тиган. Готово ястиенастоявайте през деня, затоплете, изсипете в чинии и поръсете с пресен копър.

Финландска месна супа

Това обилно първо ястие се сервира горещо. Съдържа широка гама от зеленчуци, така че се оказва не само вкусно, но и доста здравословно. Тази супа, свързана с финландската кухня, се приготвя от прости съставки. То:

  • килограм говеждо месо;
  • 2,5 литра вода;
  • чифт крушки;
  • 2 моркови;
  • ½ корен от целина;
  • ¼ швед;
  • ½ пащърнак;
  • 6 картофа;
  • дузина зърна черен пипер, сол и магданоз.

Това финландско ястие се приготвя, чиято снимка може да се види в днешната статия, е много проста. Измитото и изсушено месо се залива с вода и се изпраща на огъня. Веднага след като течността започне да кипи, пяната се отстранява от нея. Към готовия бульон се добавят черен пипер, сол и лук. Щом месото омекне достатъчно се изважда от тигана, нарязва се и се връща обратно. Там също се товарят ряпа, моркови, целина, пащърнак и картофи. Всичко това се вари до пълна готовност на всички съставки, след което се изсипва в чинии и се украсява с магданоз.

Свинско в ябълков сос

Обръщаме вниманието ви на друго интересна рецептаФинландска кухня (снимки на такива ястия можете да намерите, като прочетете тази публикация). Приготвеното по този начин месо има необичаен вкус и приятен аромат. Върви добре с почти всякакви гарнитури и е идеален за семейна вечеря. За да го създадете ще ви трябва:

  • 300 грама свинско месо;
  • 3 ябълки (за предпочитане зелени)
  • малка крушка;
  • лъжици къри;
  • 2 чаши пилешки бульон;
  • 1,5 ст. супени лъжици масло;
  • сол, захар и смлян черен пипер (на вкус).

Измитото и подсушено месо се нарязва на не много ситно. След това се подправя с подправки, осолява се и се изпраща в загрят тиган. Към запърженото свинско се добавят нарязани ябълки, лук, къри, пилешки бульони захар. Всичко това се довежда до кипене и се отстранява от котлона.

Кюфтета по финландски

Това обилно месно ястие върви добре с кисели краставици, пюре от червени боровинки, настъргани моркови или варени картофи. Оказва се доста питателна, което означава, че може да бъде добър вариант за семейна вечеря. За да направите тези кюфтета, с които е известна финландската кухня, ще ви трябва:

  • половин килограм мляно месо;
  • 10 грама галета;
  • яйце;
  • една жълта и една червена чушка;
  • 10 милилитра сметана;
  • чифт крушки;
  • сол и смлян пипер.

Изсипва се в малка купа, залива се със сметана и се оставя за половин час. След това се смесват със смляното месо, пържения лук, яйцата, солта и подправките. От получената маса се оформят малки топки и се изпращат в загрят тиган. Към изпържените кюфтета се добавят парченца чушка и точно количествовода. Всичко това се задушава на минимален огън и след това се сервира на масата.

Финландски боровинков пай

Ароматно сладки сладкиши, направени по описаната по-долу технология, ще бъдат чудесно допълнение към чаша горещ билков чай. Получава се много нежно и сочно. За да приготвите този десерт, превърнал се в истински символ на финландската кухня, ще ви трябва:

  • ¾ опаковки масло;
  • няколко яйца;
  • 200 грама брашно за печене и пудра захар;
  • чаена лъжичка бакпулвер;
  • 400 грама боровинки;
  • 250 милилитра заквасена сметана;
  • чаена лъжичка ванилова есенция.

Маслото се разтрива с едно яйце и 150 грама пудра захар. Получената маса се смесва с брашното и бакпулвера, след което се разпределя по дъното на формата и се пече на 200 градуса за десет минути. Върху запечения блат се разпределя плънката от разбитата заквасена сметана, ванилова есенция, остатъка от пудра захар, едно яйце и измитите боровинки. Бъдещият десерт се връща към гореща фурнаи печете още половин час.

Финландски плодов пай

Този вкусен и много ароматен сладкиш се приготвя толкова просто, че дори и начинаещ може лесно да се справи с такава задача. За да направите десерт, ще ви трябва:

  • 250 грама стафиди;
  • 3 яйца;
  • 200 грама сини сливи и захар;
  • няколко големи лъжици тъмен мед;
  • 100 грама бадеми;
  • няколко големи лъжици силен алкохол;
  • 125 грама масло;
  • ¼ чаена лъжичка сол;
  • 250 грама брашно за печене;
  • чаена лъжичка бакпулвер;
  • кора от един лимон.

Маслото се смила внимателно със захарта, след което се комбинира с меда и яйцата. Към получената маса се добавят брашно, сол, бакпулвер, настъргана цитрусова кора, нарязани ядки и парчета плодове, предварително поръсени с алкохол. Готово тесторазстила се в намаслена термоустойчива форма, дъното на която се поръсва с галета, и се изпраща в топла фурна. Изпечете плодов пай Финландски пайна сто и петдесет градуса за около час и половина. Степента на готовност на продукта се проверява лесно с обикновена клечка за зъби. Напълно изпеченият десерт се изважда от фурната, охлажда се леко и се сервира с чай, предварително нарязан на порции.

Финландската кухня е една от най-отличителните европейски национални традиции, който се оформи в северната територия, където живееха фино-угорските народи. Поради доста суровия местен климат, финландската кухня е относително лесна за приготвяне и питателна. Основата на диетата е риба и ястия с месов комбинация със зърнени храни, горски плодове и зеленчуци, така че те се оценяват от мъжете туристи.

Характеристики на националната кухня на Финландия

Както всяка друга народна кухня, финландската кухня има свои собствени характеристики. Помислете за най-интересните точки:

  • Във финландската кухня има ястия, които включват използването на няколко вида месо или риба (например за месна яхнияили като пълнеж за пайове). Освен това в едно ястие могат да се комбинират рибни и месни филета.
  • При готвене рибни ястиявъзможно използване на млечни продукти, което е неприемливо за повечето кулинарни традицииспокойствие.
  • Много рецепти за месо, извара и зеленчукови гювечи, които се сервират на определени дати от финландските празници.
  • Финландците обичат черен хляб и пекат различни продукти от ръжено брашно с удоволствие.
  • Много финландски ястия включват гъби и горски плодове, събрани от местните гори. Като цяло кухнята на фино-угорските народи е много близка до природата: в техните рецепти основните съставки са даровете на морето и реките, горите и полетата.
  • Финландците рядко готвят горещи основни ястия - основата на ежедневната им диета са леки закуски и всякакви сандвичи.

Популярни финландски ястия

  • Основните ястия са доста редки гости на финландската маса и практически не се сервират на гости:
    • Kalalaatikko - задушени картофи, комбинирани със осолена херинга.
    • Kaalivelli - грахово-ечемична каша със зеленчуци в мляко.
    • Graavi kiryelohi - дъгова пъстърва, приготвена в собствен сок.
    • Kaalikaarileet - рула с плънка от месо.
    • Кюфтета.
  • Закуските са в основата на традиционната ежедневна "студена маса":
    • Сандвичи с маринована осолена или пушена риба;
    • Домашни сирена: олтерман, яйчено сирене минаусто, сирене за закуска тутунмаа, неутрално на вкус сирене лапи и други.
  • Супите във Финландия се разглеждат празнично ястие, сервира се при специални поводи:
    • Калаккейто - рибена супа със зеленчуци.
    • Klimpisoppa - супа с риба и кнедли.
  • Финландските сладкиши са предимно неподсладени продукти, направени от ръжено или пшенично брашно, пълнени с риба:
    • Kaleukko - пайове с рибна плънка.
    • Reikaleipä - ръжен хляб под формата на голямо руло.
  • Захарни изделия
    • Тортата Runeberg е деликатес от бисквити, заквасена сметана и захар.
    • Маслени кифли с марципан и бита сметана.
    • Бонбони от сладник.
  • Финландците предпочитат ферментирали млечни напитки, например вили, продукт, подобен на руското кисело мляко.

Методи за готвене и сервиране

За разлика от други северни народи, които обичат да готвят храна в пещ или на открит огън, финландците предпочитат така наречената "студена маса", състояща се от различни сандвичи и закуски, както и сирена, извара, хляб, варени яйца, шунка и зеленчуци. Много руснаци, поканени да посетят финландците, говорят за факта, че домакините не само не слагат обща маса, но рядко се среща подобие на бюфет: вместо това се предлагат малки чинии с чипс, разнообразие от сирена, зеленчукови и месни разфасовки поставени тук и там. В същото време в много финландски градове е обичайно да носите алкохол със себе си.

Финландците ядат супи и основни ястия всеки ден, но само на обяд, а през останалото време хапват на „студената маса“.

Като цяло супите са от голямо значение за финландците: те се сервират главно на празници, отделна супа за определена дата. Всяка супа се готви много време, така че финландците не са свикнали да готвят супи общи дни. Те предпочитат запеканки, зърнени храни и закуски като ежедневна диета.

Финландците много обичат първо да сервират кафе и след това обяд. Като цяло всеки бизнес може да започне с пиене на кафе - от бизнес преговори до събирания на домакини.

Във Финландия не се приемат дълги, обилни празници, така че се препоръчва да се яде преди посещение. След хранене ще бъде учтиво да благодарите на домакинята за вкусното лакомство.

Ако имате достатъчно късмет да посетите Финландия, не забравяйте да посетите уютни семейни ресторанти, където сервират домашно готвене. И преди да излезете от вкъщи, отидете до супермаркета и вземете вкъщи филе от елен, конфитюр от морски зърнастец, тинктура от горски плодове и, разбира се, по-славно финландско сирене и масло.

Признавам си: обичам финландската храна. Може да му липсва изтънченост, но във Финландия винаги разбирам какво ям. И това, което ям, винаги ме радва, защото наистина харесвам риба, мляко, копър, накиснати боровинки и ръжено тесто. Още веднъж, когато съм в Лапеенранта, за да получа печат за финландска виза, първото нещо, което отивам, не е магазин, а малко заведение в самия център, почти точно срещу търговски център Галерия. И любимия си обяд приемам със супа. Честно казано, ако финландците все още знаеха как да варят нормално кафе, тогава този обяд щеше да заеме първо място в моя личен хит парад.

Е, ще кажете, какво е толкова добро в тази финландска кухня?

Общо въведение в традиционната финландска кухня

Можете да прочетете много за националната кухня на Финландия. Но истината е, че както няма да намерите ботвиния и глухар с овесена каша на руската трапеза, така и финландската едва ли ще има всичко, което е толкова вкусно описано в кулинарни статии в Интернет. Като цяло можем да кажем, че финландската кухня е проста: основният акцент тук е върху естествените съставки, а не върху алхимията на приготвянето. И това много ме радва: никога не съм срещал нещо застояло или с лошо качество във Финландия.

Финландската (и скандинавската като цяло) кухня се смята за една от най-здравословните в света. Наистина финландците не пържат много и ядат много риба. От друга страна, те не избягват мазнините: изобилие от сметана и масло, риба - студена вода, мазни сортове. Така че аз също не бих нарекъл финландската храна диетична (освен ако, разбира се, не тълкуваме думата „диетична“ като „загуба на тегло“).

Като цяло финландските ястия са доста скучни. Но за разлика от британците, финландците поне осоляват храната си в достатъчни количества за руския вкус. Освен това активно се използват прости билки-подправки като черен пипер и копър. Така че като цяло изобщо не е скучно.

обикновена финландска храна

Туристите, особено тези, които пътуват до Финландия за кратко време - за един ден, да речем - разбира се не се интересуват от митичната задушена пудра и ечемичена каша, а от това, което можете да опитате почти навсякъде. Златният медал по този въпрос принадлежи на известните Финландска супас червена риба. Супата "lohikeitto" (да се каже, че това е ухо, не е съвсем правилно, въпреки че също се нарича така) се приготвя от големи парчета филе от риба, картофи / моркови / лук, а сметаната се налива в бульона обилно. Това наистина е много вкусно нещо и можете да го опитате дори в граничните магазини "Лапландия" - въпреки това е вкусно.


В същата гранична "миялна", както руснаците наричат ​​голям търговски център на ГКПП "Торфяновка/Ваалимаа", можете да се запознаете с "финландския бюфет". Стандартният асортимент от ястия най-вероятно ще включва зеленчукова салата(зеле-моркови или краставици с оцет и нарязани билки), картофена салатас майонеза и лук, шведски кюфтета (тези, които някога са били в магазините на Ikea, си ги представят перфектно) или пържола от сьомга (финландците не пържат пържоли, а ги задушават във вряща вода) с картофено пюре. Хубавото на финландските вечери е, че те са пощадени от повсеместното европейско господство на пържените картофи: обикновено като гарнитура се сервира картофено пюре в мляко. След това голяма чаша доста рядко черно кафе или чаша плодова напитка, за десерт - кифла с канела или стафиди или тънка канелена бисквитка. Повече или по-малко подобен комплект може да се намери във всеки финландски град, където се сервират готови ястия.


Най-простият вариант за лека закуска е парче осолена червена риба върху ръжен хляб. Такива сандвичи могат да бъдат закупени в същата Лапландия близо до границата или в магазините на Disa's Fish. Заслужава да се отбележи, че към ръжен хлябфинландците имат специално отношение: тук рядко се ядат бели хлебчета. Но черните ароматни хлябове се пекат с кориандър, кимион, горчица и Бог знае какво още - нещо като аналог на нашите "Бородино" и "Карелски".

Автентични финландски ястия

Вероятността все пак да опитате нещо по-традиционно и канонично се увеличава, ако пътувате, например, с билет някъде в пустошта. Да кажем, до Лапландия - да се срещнем Нова година. Тук самият Бог нареди да се отворят институции традиционна кухня, и следователно на масата най-вероятно ще има цели варени малки картофи, осолени краставици, накиснати червени боровинки. Такива закуски обикновено са много почитани във Финландия: кисели краставички и напикаване са незаменим атрибут на добър празник.


Вече говорих за рибена чорба, но финландците обикновено ядат различни супи с голямо удоволствие. От зимата, месото, до лятото - горски плодове и мляко. Или обратното: едва във Финландия разбрах истински, че млякото и сметаната не могат да развалят всъщност нито едно ястие, независимо дали зеленчукова яхнияили месна супа. И че с горски плодове (както накиснати, така и под формата на сладко) можете да гарнирате изобщо всяко ястие от месо и птици.

Като цяло, когато става въпрос за рибни ястия, сьомгата наистина преобладава в най-туристическите места, но всъщност финландците ядат много повече видове риба. В традиционните селски къщи те винаги поддържат поне най-примитивната пушилня. И е просто невъзможно да се откаже пушена въглища, херинга, скумрия, рипуха: това е невероятен деликатес.


Плюс това, на някое „традиционно“ финландско място, вероятно ще опитате кървавицаили топли ястия, които комбинират различни видове месо, риба, месни субпродуктии свинска мас. Вземете например ръжения пай "калакуко", пълнен със смес от риба и свинска мас. Това, разбира се, е по-скоро въпрос на икономия, отколкото на удивление вкусови качества, а някои изобщо не харесват такива ястия. Аз самият не съм им голям фен, но традицията си е традиция.

Финландска кухня от висок стил

Храненето с изтънченост означава, че не отивате на обикновена вечеря, а в някакъв пълноценен вечерен ресторант, вероятно в голям град. „Изискаността“ може да се изрази, на първо място, в метода на готвене - на открит огън, на решетка, например, или на ледена скара (това е такава кулинарна новост, когато сурова рибатермично обработени "обратно" - хвърлят резени върху парче лед). Второ, в месото. Доколкото разбирам, за финландците месото наистина е по-скоро деликатес, отколкото ежедневна храна. Освен това самото месо може да бъде доста накръглено. Говоря за дивеч: във финландските ресторанти можете да намерите ястия от мечо месо, еленско месо, лосове. Между другото, това е изненадващо вкусно: изглежда, че същата пържола от лосове трябва да е жилава и дъвчаща, но не - прекрасна сочна мека пържола. Но, разбира се, трябва да платите за всичко, а цените в "истинските" ресторанти напълно потвърждават това твърдение.


„Финландия специално“

А сега ще ви разкажа за някои от най-финландските и най-разпознаваемите ястия, които сякаш не са независими ястия, но те са толкова различни от всичко, че определено си заслужават вниманието на пътника.

  • панирано сирене. Продава се в магазина под формата на голяма кръгла торта със следи от печене, като дебела палачинка. В заведенията се сервира като предястие със сладко. За мен храна.

  • Сладко от морошки, къпини, морски зърнастец. Изглежда, че плодовете не са толкова редки, но както тук, така и в Майка Европа, продуктите от тях не са особено разпространени. Финландските конфитюри не са много сладки и много вкусни.
  • Карелски пайове, те също са „порти“. По принцип човек, който е пристигнал от Карелия или дори от Санкт Петербург, няма да бъде изненадан от тях. Но ако е ново за вас, опитайте го. Това са овални отворени пайове от тънко ръжено тесто със защипван край, най-често с плънка настъргани картофисмесени със сурово яйце.

  • Кисели млека. От горното може да остане впечатлението, че финландците обичат само сметана и мляко, но всъщност и киселото мляко е сред любимите. Правят много с нея, но в чиста формаФинландските кисели млека и подквасеното мляко viili са чисто удоволствие. А с пресни боровинки - просто красота.
  • Бери ликьорите са вид алкохол, който руските туристи обикновено носят у дома. Доколкото видях, финландците пият малко (също и много скъпо). Тези ликьори са повече лакомство, отколкото напитка, и са наистина добри. Препоръчвам молака.
  • Сладкиши с женско биле (обикновено близалки и карамели). Според мен това е много, много аматьорско. Такива сладкиши не са толкова сладки, колкото солени. И с пронизващ вкус на съветска смес за кашлица. Кошмар, общо взето.
  • гъби. Не знам какво става тук: изглежда, че всичко е едно цяло място за гъби. Въпреки това там попаднах на обидно малко ястия с гъби. Казват, че финландците обичат и готвят добре лисички... Е, ако намерите, опитайте. Това рядък късмет ли е?