Финландска национална кухня. Финландска кухня - рецепти със стъпка по стъпка снимки на готвене на национални ястия, както и описание на особеностите на кулинарните традиции. Храна за всеки ден

Характерна особеност на традиционната финландска кухня е активното използване в ежедневната диета на сладководна риба, перлен ечемик, ечемичено брашно, картофи, херинга, рутабага, свинска мас, маслокакто и сметана. Първото място по популярност сред предпочитанията на местните жители се заема от рибни ястия, второто - от мляко, след това от месо. Не оставяйте равнодушни финландците хлебни изделия и десерти. Експертите идентифицират следните характеристики на националната кухня, характерни за скандинавска страна и изключително редки при приготвянето на ястия от останалия свят:

  1. Комбинация от различни видове месо в една рецепта: телешко, свинско и агнешко. Например в karjalanpaisti.
  2. Едновременното използване на месни и рибни съставки в ястие Калакуко.
  3. Комбинация от млечни продукти и риба, което не е типично за руските ястия. Поразителен пример за калакеито (kalakeitto).
  4. Финландската кухня има изобилие от гювечи, чиито основни съставки са зеле, рутабаги, картофи, моркови, тестени изделия и черен дроб. Традиционно подготовката им е синхронизирана с определени тържества във Финландия.
  5. Финландците предпочитат черен хляб и всякакви сладкиши, направени от ръжено брашно... Класическите примери са mämmi и sultsina.
  6. Използването на млечни продукти при приготвянето на почти всички финландски ястия. Местните жители консумират мляко в големи количества, както в чиста форма, така и го добавят като основни и допълнителни съставки към различни ястия; сметана се използва от готвачи под формата на маринати за риба и месо, както и под формата на специален сос, предназначен да подчертае вкус готвени ястия. Най-любимият млечен продукт във Финландия е маслото. В почти всички рецепти за готвене финландците използват този продукт в огромни количества.
  7. Каквото и да ядат финландците за закуска, те пият горещо кафе. Местните използват плодови и ягодоплодни плодови напитки, както и компоти като основни напитки за традиционни ястия. Основната съставка в тях са плодовете, които растат в изобилие в северните гори. Това са боровинки, боровинки и боровинки.
  8. Яденето на различни видове гъби, както в чиста форма, като лисички и шевове, така и като основни съставки в яхнии korvasienimuhennos.
  9. В скандинавската страна пържените храни не се разбират или ядат, приготвянето на които е рядко изключение. Професионалните готвачи и местните жители предпочитат готвени или приготвени на пара ястия във фурната. За финландската кухня отпускането и задушаването са приемливи.

Предпочитание от жителите на север рибни ястия поради физическото и географското положение на скандинавската страна. В южните и западните части държавата има достъп до Балтийско море, а на нейна територия са разположени над 100 000 плитки и дълбоководни езера. От рибните видове, характерни за този регион, най-популярни са сьомгата и пъстървата, а от морето - херингата. Традиционното рибно меню включва:

  • Граавилохи - варена пъстърва собствен сок без допълнителни съставки и подправки;
  • Росоли - класическа финландска салата на основата на херинга;
  • Рапу - раци, уловени от реката и приготвени по специална рецепта;
  • Мати е националното ястие на жителите на скандинавската страна, направено от хайвер от сладководни риби. Хайверът е с малък диаметър, неговата характерна черта е неговият ярко жълт цвят, превръщащ се в наситен оранжев цвят. Не е необходимо да нарязвате рибата сами, във всеки супермаркет във Финландия се продават готови консерви Mati, които включват ситно нарязани лук и заквасена сметана. Ястието в тази форма е готово за консумация.
  • Местните обръщат специално внимание на първите ястия, по-специално на рибните ястия. Присъствието им е задължително на масата поне веднъж на ден: по време на обяд или на вечеря. Летовниците и местните предпочитат супи от сьомга Kalakeitto и Lohikeitto. Освен рибите, основните им компоненти са млякото, картофите и лукът.
  • Ukha на финландски е специално ястие в скандинавска страна, което няма нищо общо с обичайното ни ястие. Местните жители на северната държава приготвят рибена супа от хайвер и мляко, което те смятат за най-вкусните части от рибен продукт.

Менюто с месо от традиционната финландска кухня се влияе главно от шведски ястия. Класически рецепти готвенето от месо, измислено от финландците, е незначително. По принцип това са ястия от елени и различни видове диви животни, например месо от лосове и мечки. Месото в карелски стил в саксия, направена от комбинация от свинско, говеждо и агнешко месо, е широко разпространено сред жителите на Скандинавия. Традиционните ястия, чиито основни компоненти са еленското месо, са:

  • Poronkaristys - тънко нарязан дивеч;
  • Poronpaisti - еленско месо, леко запържено в масло и поднесено в специален местен сос.

Преди да закупите самолетни билети, трябва да се погрижите за получаване на виза за Финландия.

Финландските хлебни изделия се произвеждат от ръжено брашно. Обичайно е местните жители да ядат хляб, намазан с добре осолен хайвер или голямо количество масло. На почиващите от други страни по света се предлагат карелски порти като традиционни сладкиши, виборг гевреккакто и бисквитки "hortu". Туристи, посещаващи страната през Великденската седмица местни кафенета и ресторантите ще предложат на вкус:

  • Калакуко. На външен вид сладкишът наподобява питка от обикновен ръжен хляб, но вътре, вместо брашно тесто, пълнежът е направен от филе от риба и свинска мас. Преди да сервирате "баницата" на масата, загрейте я малко и отстранете горния слой. Калакуко се яде не с ръце, а с лъжица. Първата стъпка е да опитате вътрешното му съдържание и едва след това да преминете към хрупкава коричка.
  • Храна и вечеря във Финландия! Финландски черти, видео:

  • Mämmi е любимо финландско ястие, което също се приготвя през Великденската седмица. Това е сладък пудинг, сервиран върху празнична трапеза със захар и сметана.

Във Финландия всички туристи имат безпрецедентен апетит. Първо, след ски или туризъм в гората, наистина искам да ям. На второ място, в студена страна, тялото само дава сигнал, че би било хубаво да се яде нещо топло и високо калорично.

И на трето място, финландските традиционни ястия са прости и вкусни едновременно - независимо дали става въпрос за печена риба, колбаси на скара или ефирен канелен кок.

Какво да опитате във Финландия от храна, ако ще посетите тази страна с дете? В нашата статия ще намерите описание на ястия, подходящи за детска маса. Но сега нека отворим завесата на тайната: много от рецептите на финландската кухня могат да бъдат заети за семеен празник.

Кухненски функции

Финландските кулинарни традиции са подобни на тези на скандинавските страни. Използва се всичко, с което е богата местната природа: риба, месо, гъби, горски плодове.

Тук рибата е на особена почит. Яде се всеки ден - съветваме ви да опитате скумрия, бяла риба, ребро, кафява пъстърва, венда. Рибата не се пържи, а се вари или пече с добавено мляко или сметана. Същото се отнася и за месото: най-често то се готви във фурната. В един и същ съд могат да се използват различни видове месо.

Има малко зеленчукови ястия във финландската национална кухня, но по празниците тук е прието да се готви зеленчукови запеканки.

Финландците изпитват голяма привързаност към картофите и тук рядко се отдават на трикове, като се задоволяват с обикновеното картофено пюре. За украса на масата те приготвят яхния от горски гъби, най-често от лисички.

Интересното е, бял хляб много по-малко вкусно във Финландия от черното. В страната има много разновидности на черен хляб, който се пече предимно от ръжено брашно.

Ръжното брашно е включено в много традиционни ястиянапример великденска храна mämmi.

И ето още една особеност на финландската кухня: рецептите за традиционни ястия не са се променяли от векове. Преди векове жителите на този регион предпочитали висококалорична храна, която да им помогне да оцелеят от студа и липсата на слънце.

Сега не е нужно да се храните толкова обилно (ски оборудването ви спасява от студа, а изкуственото осветление ви спасява от полярната нощ), но винаги е интересно да опитате стари ястия.

Финландски национални ястия

Основните ястия на финландската кухня са може би рибни ястия. Нито едно хранене не е пълноценно без тях.

Мати - сладководен рибен хайвер, подправен с пресен лук и заквасена сметана. За този деликатес можете да отидете не в ресторант, а в магазин: навсякъде се продава популярна закуска.

Граавилохи - пъстърва, сьомга или бяла риба в суха пикантна марината. Звучи просто, но тази храна е невероятно вкусна. Рибни филийки ръжен хляб или карелска баница изглежда направо сладка.

Росоли - салата, която в същото време наподобява винегрет и херинга под шуба. Салатата съдържа варени картофи, моркови, цвекло, ябълка, туршия и херинга (понякога хамсия). Росоли се подправя със заквасена сметана.

Също толкова често, когато ни питат за финландската кухня - "Какво да опитам?" - отговор: еленско месо. Месото на северните елени се пържи, пече, пуши, изсушава.

Poronkaristys - сушено еленско месо. Сухото месо не винаги е лесно да се отхапе, но резенчета сушено еленско месо в картофено-оризова супа са истинска наслада.

Поронпайсти - пържено еленско месо. Месото се сервира с сос от боровинки, боровинки или боровинки, картофено пюре и моркови.

Възможно ли е да комбинирате месо и риба в едно ястие? Сред ястията във Финландия има и това: прави се разрез на филе от елени, там се поставят парчета леко осолена или пушена сьомга и се пекат.

Супи

Супите във Финландия са горещи и богати. Най-често срещаният вариант е супа от рибен бульон.

  • Lohikeitto или Kalakeitto - супа от сьомга с картофи и мляко.
  • Климписопа - рибена супа с кнедли.
  • Хернекейто - супа от грах.
  • Valkosipuli-kurpitsasoppa - тиквено-чеснова супа с крутони. Това е най-добрият начин за предотвратяване на настинки.

Супата от кости от северни елени също е деликатес. Концентрираният бульон затопля добре и укрепва силата в студено време, а плодовете от хвойна му придават специален аромат.

Втори курс

След супа във Финландия ядат месо или риба с гарнитура от зеленчуци.

  • Maito kalakeitto - риба, задушена в мляко. Ястието е подходящо дори за дете, тъй като за приготвянето му се използват само риба, мляко, масло и сол.
  • Питипана- задушени картофи с месо или колбаси. Това ястие е подправено с черен пипер, за да може да бъде остър. Ако детето не откаже картофи с херинга, предложете му финландската версия на това ястие - основните съставки се пекат във фурната.

Pyattipanna

Какво да ядем

Децата не винаги обичат да седят около масата. Предлагаме няколко ястия, с които детето ще се справи за броени минути.

  • Ранукаку - огромни палачинки, изпечени във фурната. Те приличат на слънцето, което така липсва през зимата в северната страна.
  • Каряланпиираккаили карелска баница - отворена баница от ръжено брашно с пълнеж от картофи, ориз или моркови. Ако трябва да нахраните дете, просто пъхнете това лакомство в ръката му.
  • Талви - картофена тортила и най-гениалната опция за закуска. Златните сладки трябва да се ядат веднага след изваждането им от фурната. За да направите талвите още по-вкусни, можете да ги поръсите с настърган кашкавал или заквасена сметана.

За по-големи деца предлагайте гъбен пай - за приготвянето му се използват лисички, които са богати в горите на Финландия.

И е невъзможно да не споменем колбасите, пържени на открит огън. Изглежда, че тази храна не може да бъде отнесена към традиционните ястия на Финландия - но си струва да отидете до някой от финландските ски курорти и след ски да опитате такава наденица, пържена на огън точно сред снежните преспи: невероятно вкусна!

Коледна храна във Финландия

На Бъдни вечер финландците поставят различни ястия на масата, но има и набор от ястия, които се приготвят във всеки дом.

Кинку - сочна печена шунка, основната украса на трапезата и едно от традиционните ястия във Финландия по Коледа. Месото се сервира с рутабагин, морков или картофено гювече... Често се приготвя салата от розоли.

Калакуккое затворен рибен пай, друго традиционно коледно ястие във Финландия. Пълнежът за Kalakukko е риба от невен. Най-добрите рибни пайове се пекат в района на езерото, така че ако сте на почивка в Тахко, не забравяйте да опитате местния деликатес.

Също така във Финландия за празника се пече специален коледен хляб със семена от ким и портокалова кора. А за десерт се сервират сладки сладкиши: Joulutortut - коледни звезди; Пипаркакут - меденки.

Гльоги- финландско греяно вино, което се сервира с бисквитки. За децата се правят приставки от сок от червена боровинка.

Риисипууро - сладка оризова поргера с бадеми. Това е национално финландско ястие, което се яде на Коледа. Този вид каша се приготвя от съпругата на Дядо Коледа в село Дядо Коледа и от всички домакини в страната. В riisipuuro има само един бадемов орех: който го получи, се смята за късметлия през новата година.

Десерти за млади сладки зъби

Ако си поставите задачата да опитате всички финландски сладкиши, тогава ще отнеме много време за вкус.

  • Корвапуусти- меки кифлички с канела, един от най-популярните национални ястия Финландия. Тези кифлички дори имат свой собствен празник, който се чества на 4 октомври.
  • Runebergintorttu, или тортите на Рунеберг - деликатни пирамиди със сладко, изпечени в чест на рождения ден на финландския поет Йохан Рунеберг. Тази сладост може да се опита през февруари.
  • Mämmi - вид каша от ръжено брашно и малц, която се подправя със захар и се залива със сметана. Мами се готви за Великден.
  • Tippaleivät - хрупкави бисквити, известни тук като "четка".

Юли-септември е времето за традиционните за националната кухня на Финландия ягодови пайове: пай с боровинки е особено вкусен, но и пай с боровинки е много добър.

Също така Финландия не може да си представи без шоколад Fazer, бонбони от сладник и сладко от боровинки. Тези сладкиши имат свой собствен плюс: могат да бъдат дегустирани обилно по време на пътуването и да бъдат закупени като сувенир за семейството и приятелите.

В допълнение към сладките сладник, можете да донесете сладкиши salmiak от Финландия - черните желе ромбове имат необичаен, сладко-солен вкус.


Напитки за деца

Най-популярната напитка в страната е кафето. Kahvi не се приготвя силно и се сервира без никакви добавки. Но почти толкова често финландците пият мляко: то започва деня във всяко финландско семейство.

  • Виили - ферментирал млечен продукт, наподобяващ кисело мляко. Wiili с шепа пресни плодове може да се предложи на децата за следобедна закуска.
  • Сима - подобна на квас напитка от лимон и тъмен мед. Приготвя се само през пролетта.
  • Идва лятното време плодови напитки с горски плодове.
  • Киисели - също лятна напитка. Това е добре познато желе, което може да бъде течно (за пиене) или дебело за ядене с лъжица.

Къде да опитате национална кухня

Има невероятно разнообразие от ресторанти, предлагащи традиционни финландски ястия. Те могат да бъдат намерени в столицата, в района на езерото и в ски курортите.

На туристическите места в менюто целогодишно има месни и рибни деликатеси, но в ресторантите, където местните хора вечерят и вечерят, всичко е малко по-различно.

Финландската кухня е сезонна. През зимата те се опират на мазна риба, през пролетта и началото на лятото - на първите зеленчуци, след това е време за пайове с горски плодове и гъби, а през есента в менюто се появяват ястия от дивеч.

Порциите във финландските ресторанти обикновено са огромни, така че често можете да се ограничите само до супа или основно ястие.

Що се отнася до десертите, те трябва да бъдат обособени в отделно хранене и да се отправите към кафе-сладкарницата. Екберг, най-старото кафене във Финландия, почерпя гостите с най-пресните сладкиши от рано сутринта (тук можете да закусите и обилно).

Огромно количество сладки ще зарадва кафене Fazer, кафене Think Corner на университета в Хелзинки и кафенета на Робърт.

Как да храним дете

Финландската кухня е доста подходяща за деца, които вече се хранят от маса за възрастни. Тук има малко пикантни, пикантни ястия, с изключение на това, че питипаната може да бъде щедро пипер.

Трябва да се внимава само ако детето има непоносимост към лактоза. Много финландски ястия се приготвят с мляко или сметана - не позволявайте на вкусната храна да навреди на никого.

В големите градове и в най-добрите курорти във Финландия можете да намерите семейни ресторанти, които предлагат на децата специално меню, включително ястия без лактоза и глутен. Примери за такива ресторанти са La Famiglia в Хелзинки, Huviretki и Näsinneula в Тампере, Ravintola Parempi в Lappeenranta.

Във всяко заведение за обществено хранене, където няма детско меню, за детето по ваше желание ще бъде изготвена картофено пюре, бульон, бъркани яйца без мляко. Можете също така да намерите ястия за деца в ресторантите, които предлагат бюфет (тук наричан "шведска маса").

Но асортиментът на шведската маса трябва да бъде внимателно проучен - той може да бъде за бързо хранене, мазни или пикантни ястия... Ако бебето ви се нуждае от специална храна, вземете храна със себе си и помолете да я загреете - никъде няма да ви бъде отказана такава помощ.

Супермаркетите за хранителни стоки във Финландия предлагат всичко необходимо за самообслужване. Зеленчуци, зърнени храни, месо, риба, млечни продукти са представени в изобилие, а качеството им винаги е на върха.

В страната можете да намерите продукти с етикет luomu („екологично чисти“). И това не е рекламен ход: зеленчуците, хлябът, млякото с такава марка отговарят на изискванията на ЕС за използване на органични суровини. Можете също така лесно да намерите диетични продукти: млечни продукти без лактоза, зърнени храни без глутен, сладкиши без захар.

Храна за най-малките пътуващи има във всеки супермаркет. На рафтовете, освен продуктите на световноизвестни производители, има и финландски марки детски храни: Piltti, Semper, Muksu, Valio.

Остава само едно нещо да се добави: „Hyvää ruokahalua! Добър апетит!" След добро хранене душата ви е топла, дори когато навън е студено.

Ако измръзването не ви плаши, осигурете си зимна ваканция. Колекцията Kidpassage разполага с цялата информация за - отпуснете се с цялото семейство в снежната земя, в родината на Дядо Коледа.

Финландската национална кухня е известна със своята оригиналност. Образувано е в суров северен климат. Затова се основава на прости и обилни ястия. Днешната статия представя интересна селекция от финландски рецепти.

Основни функции

За разлика от повечето народи, живеещи в северните райони, финландците предпочитат така наречената студена маса. Менюто им се базира на разнообразни сандвичи, леки закуски, сирена, извара, шунка, зеленчуци и варени яйца.

За обяд финландците ядат супи и основни ястия, а през останалото време се справят със закуски. Със сигурност почивни дни те готвят месо, извара или зеленчукови запеканки. Много ястия от финландската национална кухня съдържат плодове и гъби, които растат в местните гори.

Коренното население обожава черния хляб и с удоволствие пече всякакви продукти от ръжено брашно. В някои региони на страната е обичайно да се сервират карелски порти на масата. Това е един от сортовете хляб, приготвен по специална рецепта и играещ ролята на един вид почерпка, която гостите трябва да носят в къщата.

Що се отнася до напитките, кафето и бирата са особено популярни сред местните жители. Последният често се приготвя у дома, като се използват вода, захар, малтоза и мая.

Салата Розоли

Това интересно предястие много прилича на руския винегрет. Но за разлика от последната, той се приготвя не от варено, а от кисело цвекло. За да създадете салата, с която е известна финландската кухня, ще ви трябва:

  • 3 моркова;
  • 4 цвекло;
  • 5 средни картофа;
  • лук;
  • няколко сладко-кисели ябълки;
  • 2 мариновани краставици;
  • 2 големи лъжици винен оцет;
  • сол и бял пипер.

Тъй като тази рецепта за финландска национална кухня предвижда наличието на дресинг, горният списък ще трябва да бъде добавен допълнително:

  • 2 чаени лъжички сок от цвекло
  • 200 милилитра сметана;
  • ½ чаена лъжичка захар;
  • сол и бял пипер (на вкус).

Измитите зеленчуци се варят отделно, докато се сварят точно в кората. След това те се охлаждат, обелват се и се нарязват на кубчета. Цвеклото се слага в отделна купа, залива се с винен оцет и се маринова най-малко осем часа. След това се комбинира с останалата част от варените зеленчуци. Там се добавят и парченца мариновани краставици, резенчета ябълки и нарязан лук. Всичко това е осолено, подправено и смесено. Приготвената салата се сервира отделно от дресинга, който се състои от разбита сметана, захар, подправки и чаена лъжичка марината, останала от цвеклото.

Финландска гъбена салата

Това лесно за приготвяне мезе със сигурност ще се хареса на любителите на пикантна, умерено солена храна. За да го създадете, трябва:

  • голям лук;
  • половин килограм осолени гъби.

Тъй като тази рецепта за финландска кухня включва използването на специален сос, уверете се, че имате под ръка в точното време:

  • 2 големи лъжици лимонов сок;
  • 200 грама сметана;
  • ½ голяма лъжица захар;
  • смлян бял пипер.

Гъбите са напоени студена вода, нарязан и смесен с наситнен лук. Готовата салата се подправя със сос, състоящ се от лимонов сок, сметана, черен пипер и захар. Всичко е добре смесено и сервирано на масата.

Финландски със сьомга

Този вкусен и задоволителен първи избор е идеален за тези, които живеят в страни със студен климат. Основната характеристика на това ястие от националната финландска кухня дори не е необичайна комбинация от продукти, а фактът, че варената супа се сервира на масата ден след готвене. За да го създадете, ще ви трябва:

  • 350 грама филе от сьомга и цялата му глава;
  • 2 литра вода;
  • морков;
  • 60 грама масло;
  • крушка;
  • 3 средни картофа;
  • праз;
  • 200 милилитра дебела сметана;
  • 6 грах бахар;
  • сол, малко брашно и копър.

Измити и почистени рибена глава излива се с вода и се изпраща на огъня. Веднага след като течността в тигана заври, получената пяна се отстранява внимателно от нея и в нея се потапят цял \u200b\u200bлук, картофи и грах.След двадесет минути бульонът се прецежда и се връща в печката. След това към него се добавят варени ментови картофи и пържени зеленчуци (моркови и праз). Веднага след това двете останали грудки кореноплодни зеленчуци и дресинг от брашно, сметана и половин чаша горещ бульон се разпределят в бъдещата супа. Малко преди да изключите котлона, нарязаните филета сьомга се изпращат в общ тиган. Готово ястие настоявайте за един ден, загрейте, изсипете в чинии и поръсете с пресен копър.

Финландска месна супа

Това обилно първо ястие се сервира горещо. Съдържа широка гама от зеленчуци, така че се оказва не само вкусно, но и доста полезно. Тази финландска супа се приготвя от прости съставки... То:

  • килограм говеждо месо;
  • 2,5 литра вода;
  • чифт лук;
  • 2 моркова;
  • ½ корен от целина;
  • ¼ швед;
  • ½ пащърнак;
  • 6 картофа;
  • дузина зърна черен пипер, сол и магданоз.

Това финландско ястие, снимка на което можете да видите в днешната статия, се приготвя много просто. Измитото и изсушено месо се излива с вода и се изпраща на огъня. Веднага след като течността започне да кипи, пяната се отстранява от нея. Към бульона се добавят пипер, сол и лук. След като месото е достатъчно крехко, то се изважда от тигана, нарязва се и се връща. Натоварват още рутабаги, моркови, целина, пащърнак и картофи. Всичко това се вари, докато всички съставки се приготвят напълно, след което се изсипва в чинии и се украсява с магданоз.

Свинско в ябълков сос

Обръщаме вниманието ви към още един интересна рецепта Финландска кухня (можете да намерите снимка на такива ястия, като прочетете тази публикация). Месото, приготвено по този начин, има необичаен вкус и приятен аромат. Той върви добре с почти всяка гарнитура и е идеален за семейна вечеря. За да го създадете, ще ви трябва:

  • 300 грама свинска каша;
  • 3 ябълки (за предпочитане зелени);
  • малък лук;
  • лъжици къри;
  • 2 чаши пилешки бульон
  • 1,5 с.л. супени лъжици масло;
  • сол, захар и смлян пипер (на вкус).

Измитото и изсушено месо се нарязва на не твърде малки парченца. След това се подправя с подправки, осолява се и се изпраща в загрят тиган. Към пърженото свинско се добавят нарязани ябълки, лук, къри, пилешки бульон и захар. Всичко това се кипва и се отстранява от горелката.

Финландски кюфтета

Това обилно ястие от месо се съчетава добре с мариновани краставици, пюре от боровинки, настъргани моркови или варени картофи... Оказва се доста питателна, което означава, че може да бъде добър вариант за семейна вечеря. За да направите кюфтетата, с които е известна финландската кухня, ще ви трябва:

  • половин килограм кайма;
  • 10 грама трохи от хляб;
  • яйце;
  • една жълта и една червена чушка;
  • 10 милилитра сметана;
  • чифт лук;
  • сол и смлян пипер.

Изсипете в малка купа, изсипете сметана и оставете за половин час. След това те се комбинират със смляно месо, пържен лук, яйца, сол и подправки. От получената маса се оформят малки топчета и се изпращат в загрят тиган. Към пържените кюфтета се добавят парчета черен пипер и точното количество вода. Всичко това се задушава на минимален огън и след това се сервира на масата за вечеря.

Финска пита с боровинки

Ароматни сладки сладкишинаправен в съответствие с технологията, описана по-долу, ще бъде отлично допълнение към чаша горещ билков чай. Оказва се много нежно и сочно. За да приготвите този десерт, превърнал се в истински символ на финландската кухня, ще ви трябва:

  • ¾ опаковки масло;
  • няколко яйца;
  • 200 грама брашно за печене и пудра захар;
  • чаена лъжичка бакпулвер;
  • 400 грама боровинки;
  • 250 милилитра заквасена сметана;
  • чаена лъжичка ванилова есенция.

Маслото се смила с яйце и 150 грама пудра захар. Получената маса се смесва с брашно и бакпулвер и след това се разстила по дъното на формата и се пече при 200 градуса в продължение на десет минути. Върху зачервената кора разпределете пълнежа от разбита заквасена сметана, ванилова есенция, остатъците от пудра захар, едно яйце и измити боровинки. Бъдещият десерт се връща в горещата фурна и се пече още половин час.

Финландски плодов пай

Това е вкусно и много ароматни сладкиши подготовката е толкова проста, че дори и начинаещ може лесно да се справи с такава задача. За да направите десерт, ще ви трябва:

  • 250 грама стафиди;
  • 3 яйца;
  • 200 грама сини сливи и захар;
  • няколко големи лъжици тъмен мед;
  • 100 грама бадеми;
  • няколко големи лъжици силен алкохол;
  • 125 грама масло;
  • ¼ чаена лъжичка сол;
  • 250 грама брашно за хляб;
  • чаена лъжичка бакпулвер;
  • кора от един лимон.

Маслото се смила старателно със захар и след това се комбинира с мед и яйца. Към получената маса се добавят брашно, сол, бакпулвер, изтъркани цитрусови кори, нарязани ядки и парчета плодове, предварително поръсени с алкохол. Готово тесто разстила се в омаслена топлоустойчива форма, чието дъно се поръсва трохи от хляб, и изпратени в топла фурна. Изпечете плодова пита финска баница при сто и петдесет градуса около час и половина. Степента на готовност на продукта може лесно да се провери с обикновена клечка за зъби. Напълно изпеченият десерт се изважда от фурната, леко се охлажда и се сервира с чай, като преди това се нарязва на порции.

Финландската кухня не е толкова известна в Европа, колкото средиземноморската или, да речем, френската. Кулинарните традиции на тази страна обаче са не по-малко интересни и много от рецептите са доста достойни, за да украсят менюто на най-луксозните ресторанти. Специалната красота на финландската кухня се крие в нейната простота и използването на естествени продукти, но те понякога се срещат в най-невероятните комбинации.

За държава, изцяло покрита с гори и езера, е доста често, че основата на диетата на нейните жители е риба и горски продукти. Освен това суровият северен климат изисква едновременно здравословна и питателна храна. През вековете финландската кухня, разбира се, е попила кулинарните традиции на най-близките си съседи - Русия и Швеция, но в основата си тя остава оригинална и все още се смята за една от най-оригиналните в Стария свят.


На първо място, в кухнята на страната Суоми необичайни комбинации от продукти са изненадващи, например, няколко вида месо или месо и риба могат да присъстват едновременно в едно ястие. Но най-невероятната и почти несмилаема комбинация е риба и мляко. Във финландската кухня това е много разпространено и човек може само да завижда на финландците и силата на стомасите им.

Закуски

Въпреки доста суровия климат, студените закуски, особено сандвичите, са широко разпространени в скандинавската кухня. Тази традиция дойде в Скандинавия от Германия и съвсем неочаквано се вкорени добре. Тук се приготвят сандвичи предимно с мариновани, осолени или пушена риба и яжте по празници, в тесен семеен кръг. Най-популярното ястие е граавилочи - сурова риба в суха марината, сервирана върху ръжен хляб с копър-горчичен сос.

Първо хранене

За разлика от сандвичите, супите във Финландия не се приготвят толкова често, колкото си мислите. Но ако първото ястие се сервира на масата, това е истински кулинарен шедьовър. Най-известната финландска супа - калакеито - се прави от най-обичаните финландски продукти - риба с добавка на мляко. Обикновено се прави от атлантическа треска или камбала, но по празниците сьомгата и сметаната могат да бъдат основните съставки. Има още прости супинапример, klimpisoppa е много проста супа с кнедли.

Втори курс

Финландците ядат риба както за първия, така и за втория. Има много интересни и вкусни ястия от варена, задушена или печена риба. Но месните ястия не могат да се похвалят с такова разнообразие и оригиналност, въпреки че и тук има изключения.


В северната част на Финландия, където традициите в Лапландия са силни, често се готви месо от еленско месо, лосове и дори мечки, а в южната част са популярни по-познатите за нас свинско и говеждо месо и повечето рецепти за приготвянето им се черпят, колкото и да е странно, от френската кухня.


Често се сервира печено месо оригинални сосове от горски плодове, брусницата или червената боровинка са особено популярни.


Гарнитура за месо или риба, като правило, са зеленчуци или зърнени храни, а понякога и двете едновременно. Например в ястието с кааливели зелето съвсем спокойно съжителства с грах, моркови, перлен ечемик и, разбира се, мляко. Друг не по-малко екзотичен вариант е ечемичената крупа, предварително накисната в кисело мляко.
От по-познатите гарнитури за стомаха ни можем да споменем картофено пюре, което се приготвя тук с добавяне на голямо количество тежка сметана, което го прави удивително вкусно.

Млечни

Тъй като не е трудно да се разбере, млякото заема едно от най-важните места във финландската диета. Независимо от това има много малко независими млечни ястия във финландската кухня. Най-известният е хляб със сирене лайпиаусто. Прави се от краве, козе или еленово мляко, а понякога и чрез комбиниране на всички тези видове в един хляб. Leipäusto има деликатен, леко сладникав вкус и интересна „гумена“ консистенция, за което британците го наричат \u200b\u200b„финландско пискливо сирене“. Най-често сиреният хляб се сервира с традиционното сладко от северна боровинка.


Други ферментирали млечни продукти включват viili - местна версия на кисело мляко. Е, млякото и сметаната вече са включени в две трети от всички финландски ястия.

десерти

В областта на десертите финландската кухня в много отношения е подобна на руската. Финландците много обичат пайове, особено бутерки. Пълнежът може да бъде много разнообразен, от риба и месо до горски плодове и плодове. И независимо дали е сладко или солено, често се залива със сметана.


Друга почит към традициите на руската кухня е любовта на финландците към палачинките. По-скоро на малки ръжени палачинки, наречени sultsina и сервирани, както обикновено, със сметана.

Също така във Финландия много се харесват желе от зрънце, сладко и сладки зърнени култури, а по празниците често готвят mämmi - сладък пудинг, направен от същото ръжено брашно, обичано от финландците.

Хляб

Хлябът във Финландия е предпочитан черен, ръжен. Пече се на кръгли питки, често с дупка в средата. Напоследък стана популярен и kauraleipya - черен хляб с добавка на овес, но финландците не обичат белия хляб и е изключително трудно да го намерите тук.


Но дори финландците успяха да направят оригинално и отличително ястие от хляб. Нарича се Калакукко и на пръв поглед прилича на обикновен хляб черен хляб. Всъщност това е пай от ръжено брашно, пълнен с риба, бекон и свинска мас. Както обикновено, всички тези три пълнежа присъстват в пая едновременно. Калакуко се пече за Коледа, така че най-приключенските туристи, които идват в Суоми през зимните празници, могат да изпробват стомаха си и да опитат тази традиционна финландска баница.

Напитки

Що се отнася до напитките, жителите на Суоми предпочитат кафе. Учудващо е, че именно финландците са считани за най-големите любители на кафе в Европа. Доста прилично кафене може да се намери тук дори в отдалечено, забравено от бога село.


Бирата е особено популярна сред алкохолните напитки; тук се пие на литри. А за любителите на нещо по-силно във Финландия произвеждат прекрасни ликьори от горски плодове.

Традиционната финландска кухня е подобна на повечето северни страни. Това е съвсем просто и задоволително, което е много важно за студените ширини. Повечето национални ястия на Финландия съдържат, разбира се, риба. И езеро, и море. Това означава, че можете да се насладите на сьомга, херинга, бяла риба и пъстърва в повечето ресторанти в страната.

Те също обичат месото от елени и лосове, често подправено с гъби, боровинки и боровинки. Между другото, сосове, конфитюри, желета, гарнитури се правят от плодове.

Събрахме за вас някои финландски ястия и ви препоръчваме да ги опитате.

Калакуко- финландски национален рибен пай с бекон, печен в ръжено тесто. Външно прилича на ръжен хляб. Това е обилна и вкусна закуска.

Наденички от зърнени култури е обилно финландско ястие, което често се сервира с мариновани боровинки. Това плътно ястие се приготвя от ориз или перлен ечемик.

Карелска яхния - в него задължително се смесват говеждо, свинско и агнешко месо. В някои случаи тук влиза и месо от елен или лосове.


Сурова риба ценни породи, приготвени в суха пикантна марината. Сервирайте го като студени закуски под копър-горчичен сос, с карелски пайове, върху ръжен хляб или с варени картофи.

Калалаатичко- традиционно второ ястие, което се прави от популярни в страната картофи със задължителната херинга. Задушават се заедно, подправят се със сос.

Калайкайто - това ястие може да се нарече млечна рибена супа, поне използва мляко и риба.


Мами е каша. И го приготвят от ръжено брашно и малц с добавяне на сол и захар. Кашата се пече дълго във фурната. В резултат на това има много малко калории. Но ядат със сметана, захар или ванилов крем.

Финландските напитки не са много разнообразни. Докато не опитате бирата. Той е обичан, ценен и уважаван тук. Това означава, че просто няма да намерите лоша бира и след като вкусите добре, няма да забравите. И, разбира се, в студената северна страна те обичат кафето и между другото знаят как да го приготвят.